přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Cyklovíkend v bavorském Bambergu (20.-22.5.2016)

Základní informace

  • Ujeto celkem z Prahy do Bambergu: 350 km
  • Ujeto celkem na výjezdu autem: 740 km
  • Doba jízdy z Prahy na STPL: 4,0 hodiny
  • Doba jízdy celkem na výjezdu autem: 8,5 hodiny
  • Cena SP (noc): 12,0 €/noc
  • Kvalita vybavení STP (max. 10 bodů): 8,5
  • Okolí místa přespání (max. 10 bodů): 6,0
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 8,5
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 8,5
  • Najeto/Nachozeno v regionu (km): 80/15
  • Nalezeno cache: 5
  • Seznam SP/P na naší trase: SP-Bamberg
  • GPS pozice: v textu úvodníku

Úvodník

Dáša Honsová sice hlásila, že bude škaredě ale poučeni minulým víkendem (vysloveně lživá předpověď, která odradila spoustu kempařů od cesty) jsme naplánovali cyklovíkend do bavorského města Bamberg, pyšnícího se býti na seznamu světové kulturní organizace UNESCO. Tedy je co k "pokoukání" ... To že budeme opět na "štelplacu" samy vzalo za své opět při příjezdu: Byli jsme čtyřiadvacátí (24.), tedy předposlední, v čase dojezdu 18:30 ! Sezona, resp. důchodci mají zde sezonu v plném proudu ! Pozice pro SP je zde: (GPS: N49°53'9" - E10°54'9"). Město je opravdu krásné, mělo veliké štěstí že za války nebylo bombardováno. Pozdní středověk zde na vás dýchne skoro na keždém rohu. Vše na té nejvyšší úrovni, stezky na procházky, cylostezky, parky s hřišti pro nejmenší, zahrady, pivnice. Bambergem protéká řeka Regnitz, resp. leží mezi rameny jmenované řeky. Dominantou města (biskupské části) je Dóm, který má čtyři věže. Město je rodištěm známých osobností Leviho Strausse (Löba Strausse), který založil první společnost na výrobu džín. Jeho firma Levi Strauss & Co. byla založena v roce 1853 v San Francisku v Kalifornii a Willyho Messerschmitta (Wilhelma Emila Messerschmitta), leteckého konstruktéra a průmyslníka. V domě Willyho je dnes hotel s úsměvným názvem (vzhledem k tomu co vymyslel za stíhačky) "Romantic Hotel Messerschmitt" ... Jinak je nutné si dojít na oběd do nejvyhlášenější zahradní rastaurace Brauerei Spezial nebo pivnice Schlenkerla. Za slušné peníze (na poměry zde cca 8-9€) se zde přejíte masa a knedlíků ... Jen pozor na to jejich "uzené" pivo. Fakt chutná po uzeném ... prý je dobré až to páté a dál. Tak nevím, mně první teda "nejelo"

Fotografie

Stará radnice-Bamberg

Pohled na dóm v Regensburgu

Město s centrem zapsaném v UNESCO je opravdu hezké. Jeden den na toto město je však málo. Je zde opravdu co obdivovat. Info nedaleko radnice.

Stará radnice-průčelí

Pohled na monument Walhalla

Uprostřed mostu přes řeku stojí Stará radnice. Podle pověsti biskup odmítl uvolnit pozemek. Měšťané zatloukli kůly, vytvořili ostrov a radnici postavili.

Malé Benátky

Náměstí ve Straubingu

Půvabným domkům na březích řeky, kdysi obývaným rybáři, se říká Malé Benátky. V jeho historické části (Bürgerstadt) jsou domy natěsnány na sebe.

Kostel sv. Michala

Náměstí v Deggendorfu

Vrchu Michaelsberg nad městem dominuje také původně benediktinský klášter a kostel sv. Michaela. Klášterní budovy dnes slouží jako špitální prostory.

Café Am Dom

Pohled na Dunaj

Údajně nejlepší cukrárna (Konditorei) v Bambergu, byla nám doporučena. Byli jsme ve dvou a obě byly vynikající.

Stellplatz Bamberg

Klášterní kostel v Mettenu

Komplet vybaven, voda 100l za 1€, 1 kW za 0,5€. Rozparcelovaný, každá parcela možnost el. Asi většinou plný, asi dorazit okolo oběda.

Copyright © 2007 Benešovi