přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Čechy-Telč (UNESCO),Slavonice a okolí (28.-30.7.2016)

Základní informace

  • Ujeto celkem z Prahy: 180 km
  • Doba jízdy z Prahy: 2,5 hodiny
  • Cena kempu/SP (2+0/noc): 0,00 Kč
  • GPS SP: 49°10'49,67" N - 15°27'27,68" E
  • Kvalita/vybavení kempu/STP (max. 10 bodů): 3,0
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 7,0
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 3,5
  • Najeto/Nachozeno v regionu (km): 65/10
  • Nalezeno cache: 9
  • Seznam SP na naší trase: --

Úvodník

Využili jsme počasí a vydali jsme se na výlet do Telče, města zapsného na seznamu světového kulturního dědictví. Cestu jsme záměrně zvolili mimo "populární" D1. Cesta přes Tábor a Jindřichův Hradec v pohodě, je pouze o 15 km delší a hlavně to jede. Za necelé 2 a půl hodinky přistáváme na, k našemu překvapení neplaceném, parkovišti cca 10 minut od centra u Staroměstského rybníka (Ulice Tobiáškova). I s autem okolo 7,5 metru nebyl problém pěkně zaparkovat u večer osvětlené stezky, která částečně vede okolo zmiňovaného rybníka. V pátek v podvečer toto parkoviště objevili i dvě francouzské posádky, které zde nadšeně přenocovali. Po obě noci klid, i ráno v sobotu velmi klidné, což nás mile překvapilo. Náměstí je paráda, o tom žádná. Pak ještě něco málo okolo a bohužel to je také vše. Ceny v restauracích jsou "UNESCO".Naštěstí nedaleko náměstí je fantastická a nenápadná hospůdka "Na Kopečku", kde jsme dostali za 95,-Kč takového moravského vrabce se šesti, že se to nedalo sníst. Fakt doporučujeme. Co ale moc nedoporučíme, jsou cyklostezky. S děckama vysloveně mimo město o strach. Vyjížďka na hrad Roštejn (fakt dobrý, restaurace, prohlídky, ...) vede po hlavních silnicích a ani to značení není zrovna skvělé. Lepší je tam dojet autem. V sobotu jsme přejeli do Slavonic. Skoro stejná písnička: Náměstí bez chyb ale zase to okolí. Věděli jsme, že ze Slavonic vede do Rakouska nová cyklostezka po bývalém náspu železnice ... Internet to jistil, až na nádraží se dozvíte, kde tato stezka začíná. Takže POZOR občanky s sebou !! Stezka je konečně Cyklostezka jak má být ... Jen závěrem: Titul UNESCO sem posílá statisíce turistů. Asi by si zasloužili, podle mého, podstatně více hýčkat.

Fotografie

SP/Parkování Telč

Pohled na parkoviště v telči

Moc pěkné místo na zatím neplaceném parkovišti v Telči. Velice klidné místo i v sobotu, a to v hlavní sezóně. Do centra 10 minut pěšky. Jen cedule P, parkoviště

Náměstí v Telči

Pohled na Náměstí v Telči

Náměstí nádherné, o tom žádná. Dle regulí není zapleveleno bankami, operátory, atp. ... Info centrum docela dobré. Každý dům má svoji historii a příběh.

Dominanta Telče

Pohled na zámek Telč

Návštěva zámku v Telči a event. jeho doprovodného programu je takřka "povinností". My jsme zavítali na výstavu fuchsií, která zde právě probíhala.

Horní část náměstí

Horní část náměstí

Kromě náměstí vylezte na rozhlednu nad nádražím (Oslednice). Pohled na město je hezký. A také parní mlýn je hezký u Staroměstského rybníka.

Hrad Roštejn

Hrad Roštejn

Velice zajímavá památka nedaleko Telče (13km) ale nutno počítat s rušnější silnicí. (A do kopce). Tam 1 a 1/2 hodiny, zpátky tak max. 20 minut.

Slavonice (Unesco)

Pohled na Slavonice (Unesco)

Cestu domů jsme dali přes Slavonice. Náměstí také moc hezké, zakešovali jsme po okolí. Hlavně že jsme našli tu novou cyklostezku do Rakouska.

Copyright © 2007 Benešovi