přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Na soutok řek Dunaj a Altmühl v bavorském Kelheim (7.5.-10.5.2015)

Základní informace

  • Ujeto celkem z Prahy do Kelheim: 295 km
  • Ujeto celkem na výjezdu autem: 630 km
  • Doba jízdy z Prahy: 3,5 hodiny
  • Doba jízdy celkem na výjezdu autem: 8,5 hodiny
  • Cena SP (noc): 0-6 €/noc
  • Kvalita vybavení STP (max. 10 bodů): 0-9
  • Okolí místa přespání (max. 10 bodů): 8-8
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 8,0
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 9,0
  • Najeto/Nachozeno v regionu (km): 100/30
  • Nalezeno cache: 3
  • Seznam SP/P na naší trase: SP/P-Kelheim, SP-Rigensburg
  • GPS pozice: v textu úvodníku

Úvodník

Dlouho jsme nevěděli kam dáme "2. prodloužený víkend", až počasí na www.wetteronline.de rozhodlo, že jedeme do Bavor. Není to až tak daleko a atraktivních cílů je v okolí více než dost. A cyklostezky podél řek jsou na rozjezd pro letošní rok více než dobré. Po příjezdu do Kelheim jsme byli trochu překvapeni, že SP pro obytná auta je přesunut do Donauparku, na druhý břeh Dunaje. Na stávajícím SP je jakýsi "Fest", který asi trochu potrvá. Nevýhoda je, že přijdeme o V+E (servis) a výhoda, že parkování je ZDARMA. (Normálně komplet 6,0 €/24hodin). Trochu problém je však nedaleká stavba, kde práce poláků na stavbě obytného domu, začínají "rozbruskou" hned okolo 7:00 hodin. Nedaleko od "nového" SP (cca 3 min.) je McDonald, resp. "WC a internet" (WiFi) na 2 hodinky zdarma. Parkovat se nechá i nedaleko oficiálního SP, na levém břehu Dunaje. Pro pořádek: Oficiální SP je zde na GPS: N48°54'49,0" - E11°52'33,0". Nedaleko (100m) je "trpěné" parkoviště na GPS: N48°54'49,3" - E11°52'27,9". To je moc hezké. Řeky Dunaj a Altmühl jsou krásné a navíc mj. tvořili naší, evropskou historii. Projít se keltskou poznávací stezkou z Kelheimu do Dietfurtu přes Riedenburg je moc zajímavá záležitost. Místní lidé tomuto tématu věnovali opravdu mnoho úsilí. Výlet do kláštera Weltenburgu na lodi je povinnost. Pivo (nejstarší klášterní na světě) je mimořádné a koleno s knedlíkem ? Lepší jsem v životě nejedl !! Jen si nedávejte starobavorskou bramboračku. Je skvělá ale nebude pak místo na to koleno! Další poviností v Kelheimu je dostat se k Befreiungshalle (Něco jako památník osvobození). Je to nádherný památník postavený k vítězství nad Napoleonem v bitvě u Lipska Ludvíkem I. (Bitva u Lipska 18.10.1813). Na kopec se dostanete pěšky nebo vláčkem "Ludvíkem", který vyráží z přístaviště a odveze vás za "mrzký" peníz, jak říkali Šimek s Grossmannem. V sobotu jsme se kvůli nutnému servisu přesunuli do Riedenburg, taktéž ke krásnému městečku s moc příjemným SP. (Komplet se servisem za 24h/6,0€). Vše super, jen ti kohouti vedle za plotem by mohli spát déle. No, kokrhali celý den ... na pný pecky :-). Stezky jako normálně perfektní, okolo Altmühl jsou dokonce 3. Dvě turistické a jedna komplet asfaltová pro závodníky. SP v Riedenburg je na GPS: N48°57'52,0" - E11°40'55,0". Ještě musím napsat, že i v kelheimských restauracích už mají v jídelních lístcích seznam alergenů v jídle. Dle místních se ale nemusíme bát, neb prý ty alergeny ve městě nikdo ještě neviděl !! Tedy dobrá zpráva. Tři hezké dny v této oblasti je asi málo.

Fotografie

Přístav v Kelheim

Přístav v Kelheimu

Přístav je nedaleko SP (cca 5 minut pěšky), odtud jezdí lodě ke klášteru Weltenburgu. Na kopci je památník! K němu pěšky nebo vláčkem "Ludvíkem".

Krásný Essing

Pohled zámek město Essing

Při jízdě podél řeky Altmühl odbočte do Essingu. Krásné městečko pod skalou, musí se branou a přes most. Mnoho hotýlků a milých hospůdek.

Riedenburg náměstí

Pohled na náměstí v Riedenburgu

Po 20 km jste v Ridenburgu, perle v údolí Altmühlu. Příjezd je podél kláštera, na hezkém náměstí je vybavené Tourist Info.

Riedenburg

Pohled na městečko Ridenburg

Nad městem se tyčí hrad Rosenburg (vstupné 7,0 €) a ještě zbořeniny dvou hradů Rabenstein a Tachenstein. Pěkná vyhlídka.

Plavební propust

Šlajsna u Kelheimu

Série propustí na řekách spojující Roterdam s Černým mořem je také dost zajímavá. Zde jsou lodě ve výšce okolo 400 m.n.m. !!

Zámek Prunn

Zámek Prunn na cyklostezce

Zámek bude dohlížet na Váš cyklo výlet podél řeky Altmühl. Nahoru se nechá vyškrábat z parkoviště.

Nejdelší dřevěný most v Evropě

Pohled na dřevěný most

Určitě parádní záležitost. Asi zajímavější je skutečnost, jak se most přes řeku Altmühl stavěl. Je nedaleko Essingu.

Přechodné parkoviště-náhrada za SP

Dominanta města Gmunden

Kvůli konzertu a budoucímu Fischfestu byl SP v Kelheimu nedostupný. Pro OA bylo vymezeno, možná hezčí, místo za řekou. A grátis. A bez servisu.

Muzeum varhan

Pohled na kostel

Kdo se zajímá o tento druh poznání tak bude opravdu nadšen. Vývoj varhan neznalce, jako jsem já, jistě hodně překvapí.

Hala Osvobození

Pohled na Befreiungshalle

Momentálně se zvenčí opravuje! Ale bylo tak krásně, že jsme raději jezdili na kolech po okolí. Odkládáme návštěvu na příště.

Klášter Weltenburg

Pohled na klášter Weltenburg

Asi hlavní lákadlo v okolí soutoku řek. Historie na Vás jistě dýchne. Pravé klášterní tmavé je suprové. A to nezapomenutelné koleno ...

Donaudurchbruch

Pohled na Donaudurchbruch

Toto místo musíte projet lodí. Stejně pojedete ke klášteru. Nechá se i pěšky a u kláštera je přívoz. Tedy pěšky jdeme příště.

Untereggesberg

Pohled na masiv u Eggersbergu

Další hezké městečko u řeky Altmühl ve směru na Dietfurt. Podél stezky jsou povedené repliky sídlišť. Archeologický park Altmühltal.

SP Riedenburg

Pohled SP Riedenburgn

Velice pěkný a plně vybavený SP za cenu 6,0 €. Vhodný i pro karavany, je dost velký. Hlavně hned u stezky a skoro v centru města. Elektro se platí.

Copyright © 2007 Benešovi