přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Dánsko, Jutsko Tour 2014 (28.6.-13.7.2014)

Základní informace

  • Ujeto celkem na výjezdu autem: 3.100 km
  • Průměrná rychlost na výjezdu autem: 67,4 km/hodinu
  • Cena SP (noc): 25,0 €/noc (DKK přepočteny)
  • Kvalita vybavení SP (max. 10 bodů): 8
  • Okolí místa přespání (max. 10 bodů): 7
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 8,0
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 9,0
  • Najeto/Nachozeno v regionu (km): 220/120
  • Nalezeno cache: 92
  • Seznam SP/P na naší trase:SP Busum, P Tonder, QS Romo, ...
  • GPS pozice: v textu úvodníku

Úvodník

Na cestu do Dánska jsme se těšili. Sice jsme nevěděli co přesně máme od této země očekávat, ale těšili jsme se opravdu hodně. Zejména pak poté, co se objevila koncem letošního května zpráva, že Dánové jsou prý "nejšťastnější či údajně nejspokojenější" lidé na světě. "Tak to chci tedy vidět!" řekl jsem si v duchu a přípravy byly navíc umocněny touto neměřitelnou skutečností. Již předloni jsme se zaregistrovali na stránkách www.visitdenmark.de. Starost o naše zájmy a eventuální potřeby v Dánsku byla příkladná! Ať již emailem nebo poštou! Bylo nám jasné, že za 14 dnů budeme rádi když "prolétneme" alespoň Jutský poloostrov. Všichni znáte, že první návštěva je taková "seznamovací". Až teprve ty následující stojí za to a nejde samozřejmě jen o Dánsko. Takže obligátní výběr nejznámějších a tedy i nejpopulárnějších míst v Jutsku, patřící do TOP 10 v této oblasti. Cestu jsme zvolili mimo dálnici, byla dostatečně rychlá i kvalitní. (Jen pozor na maximálku 80 km/hod. !) Nafta?: Jako obvykle obehraná písnička. Kvalitní a u bezobslužných pump lacinější mež v ČR. Naše přeložené auto kvalitu jako obvykle poznalo okamžitě. Dopředu avizujeme, že nevíme jak vypadá dánský policista! Auto jsme teda jedno viděli, snad bylo jejich. Bylo na něm napsáno POLITIE ... Ohledně nákupů resp. doplnění potravin: Draho, hodně draho. I němečtí cestovatelé na tyto ceny poukazují. Ceny tedy jako u nás, také v korunách. Jen ten poměr je skoro 4x více ... Naštěstí uzené, nebo jinak upravené, mořské ryby v přístavech nebo přímo od rybářů vyjdou dost dobře. A už jenom to stojí za návštěvu Dánska. Vezli jsme jídla dost, nezastíráme, ale stejně jsme měli 1x denně mořské ryby. Prostě se vůni a pohledu na čerstvé ryby z lodě nedá odolat. To je ale na dlouhé povídání. Ohledně bezpečnosti: Dosti lidí ještě nezamyká své auto, když jdou např. nakoupit. Navíc ještě k tomu stáhnou okénko, aby nebylo ve voze horko. Prodavačka měla před prodejnou v kočárku malé děcko, když nám prodávala kartu na internet !!(TDC - 3GB/měsíc neomezeně za 9,90€). A ke kočárkům: hodně nám vadily černé kočárky! Ty měli všichni. Z 200 kočárků měl jen jeden šedou střechu, jinak byl také černý. Parkování, SP, kempy: Když budete "normální" a nebudete překážet, nikdo si vás nevšimne a stůjte skoro kde chcete. Rozlišují parkování a kempování. Když už je zákaz kempování, můžete přespat. Ale markýzu a např. židle určitě NE. I když, kdo ví, ale na to jsme my neměli ani čas. Kempy většinou nabízejí Quick Stop, tj. přespání pro WoMo od 20:00-10:00 a servis. Cena okolo 130,- DKK. Je důležité zda jste před nebo za "závorou". Karta CCI nebo Camping Key Card je povinná !! Pas, OP, řidičák nechtějí ! Více v cestopisu.

Mapa trasy

Mapa trasy Denmark Tour 2014

Mapa trasy ve formátu .pdf (3,7 MB) je zde: Mapa naší trasy (označeno černě)



Tønder

Tønder náměstí

Je první městečko u hranic. Komorní atmosféra, hezké domky, dlážděné uličky. Zde kupujeme SIM TDC internet 10€/3GB/měsíc. Pokrytí 3G sítí všude.

Pláž na Rømø

Pohled na pláž u moře

Jezdit po pláži už asi nebudeme. Tak jako zde na ostrově. Jen je třeba hlídat moře, resp. vlajku, kde je zabodnutá. Nocovat zde nelze. Jen Quick Stop.

Ribe

Pohled na ukičku v Ribe

Nejstarší město Dánska. Opracdu nádhera. Je zde SP zdarma, kde se parkuje přes den. Do centra je to pěšky cca 10 minut. Na kraji města obchodní zóna.

Dóm v Ribe

Pohled na Dóm v Ribe

Čechy zde mají rádi díky prinzezně Dagmaře Dánské, dceři krále Přemysla Otakara I. Na Ribe si nechte alespoň 1 den. Stačí chodit pěšky, kolo není nutné.

Hvide Sande

Parkoviště ve Hvide Sande

Město s nekonečnou pláží a také větrem. V přístavu několik rybářství kde prodávají syrové nebo upravené ryby v kvalitě 1AA++.

Domy podél fjordu Ringkøbing

Výstavba u fjordu Ringkøbing

Dánské obytné domy, žádné "dáči", jak jsme si i původně mysleli. Malé dřevodomy bez záclon a svícny za okny. V dunách skrytých před větrem.

Přístav Ringkøbing

Pohled na SP u přístavu Ringkøbing

Také moc milé městečko s novým, plně vybaveným SP. Zde se stojí v přístavu hned na břehu moře. V autě je slyšet šplouchání moře.

Ostrov Fur

Pohled na moře ostrov Fur

Převoz na ostrov za 100,- DKK (i zpět). Některé cesty jsou zde jen pískové a po dešti asi problém. Jinak krásné místo s plážemi a skalisky.

Pláž na ostrově Fur

Pohled na pláž na Furu

Až idylické pláže obklopují ostrov Fur. Hezké skály od severu po kterých vedou i krásné turistické trasy. Na ostrově je kemp i SP.

Grenen-Nordkap Dánska

Pohled na soutok moří

Setkání dvou moří na severním výběžku Dánska nelze vynechat. Pozor na nebezpečné proudy, od SP tak 40 minut chůze, i když se to vůbec nezdá.

Skagen

Pohled na přístav ve Skagenu

Útulné a přátelské město, s dost velkým přístavem. Zde jsme viděli největší rybářské lodě. Zážitkem je odplutí takové na moře, resp. manévry v přístavu.

Frederikshavn-Bangsbo

Pohled na parking u Frederikshavn

Nedaleko města je u parku krásné parkoviště, vybavené lavičkami a grilem. Ideální, po návštěvě zahrad a parku, k přenocování.

Park Bangsbo

Pohled na usedlost

Bangsbo je ideální destinací. Důvody kombinují nádherné scenérie, historické budovy, kultury a turistické stezky.

Sælby

Přístav v Sælby

Údajně město krásné ve všech ročních obdobích. Nejvíce nás zaujala část přístavu, resp. kemp pro norské lodě, které právě připlouvaly.

Ålborg (Aalborg)

Pohled na kostel v Aalborgu)

Pěkné universitní město, čtvrté největší v Dánsku. Dost bohatá historie na celodenní prohlídku. Staré centrum je hodně zajímavé.

Ålborg-NyTorv (náměstí)

Zahrady ve Villandry

Výtečná známá pálinka je stejně známá jako v Dánsku oficiální pravopis, se kterým se nechtějí místní ve městě stále smířit. A hodně o tom mluví.

Rybářské městečko Grena

Rybářské městečko Grena

Malé město a díky poloze nedaleko obrovský přístav. Velké trajekty plují směr Švédsko ..

Pláž s SP u Grena

Pohled na pláž u Grena

Nedaleko města jižním směrem jsou parkoviště s plážemi, vybavených WC a někdy sprchou. Možnost krásného přespání.

Århus

Pohled na Århus

Druhé největší dánské město s velice hezkým centrem. Pěkná katedrála Domkirke, stará radnice i malebný zámek, který je letním sídlem krále.

Århus náměstí

Pohled na Århus

Ve městě to žije a to i díky univerzitě (30.000 studentů). Zde jsme možná viděli policistu ale nejsme si jisti. Prostě v Dánsku nejsou vidět.

Nedaleko městečka Hov

Hov

Pískové pláže a spousta ryb. To je vizitka městečka u moře. Na plážích WC a vstupy do vody jsou hodně pozvolné. Nedaleko pláže je kemp.

Vejle radnice

Pohled radnici ve Vejle

Parádní historické centrum mají v tomto městě. A kdo pamatuje žvýkačky DANDY? Tak ty se vyrábí zde. Vejle má 2. největší přístav v Dánsku.

Dům "Vlna" ve Vejle

Pohled na dům ve Vejle

Vítěz soutěže Arch 2010, obytný dům ve tvaru mořské vlny. V tomto stylu mají i boxy na popelnice, fakt dobrý.

Ostrov Kalvø

Pohled na SP na ostrově Kalvø

Asi nejklidnější a nejhezčí SP na cestě Dánskem. Dovedeme si představit zde zůstat i několik dnů. Klid, koupání v Baltu, čerstvé ryby.

Přístav Eckenförde

Pohled na přístav v Eckenförde

Toto město leží na konci hlubokého zálivu. Okolí nás překvapilo spoustou zajímavostí a počtem rezervací a národních parků. Tip na příště!

Hamburg

Pohled na radnici v Hamburgu

Na cestě zpět jsme končili v Hamburku. Za jeden den se nedá mnoho stihnout, je ale určitě na co se příště těšit. Provedena základní obhlídka.

Copyright © 2007 Benešovi