přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

K jezeru Traunsee přes Hlubokou a Linz (18.4.-22.4.2014)

Základní informace

  • Ujeto celkem z Prahy k jezeru: 320 km
  • Ujeto celkem na výjezdu autem: 800 km
  • Doba jízdy z Prahy k jezeru: 4,5 hodiny (mimo dálnice v A!)
  • Doba jízdy celkem na výjezdu autem: 11,5 hodiny
  • Cena SP (noc): 0,0 €/noc
  • Kvalita vybavení STP (max. 10 bodů): 0-0-0-9
  • Okolí místa přespání (max. 10 bodů): 4-8-7-8
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 8,0
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 9,0
  • Najeto/Nachozeno v regionu (km): 30/20
  • Nalezeno cache: 17
  • Seznam SP/P na naší trase: P-Hluboká-Z00, P-Pleschinger See, SP Gmunden, SP Ebensee
  • GPS pozice: v textu úvodníku

Úvodník

Podle počasí (www.wetteronline.de) a (www.yr.no) jsme vybírali, zda se vydáme na letošní druhý výjezd k jezeru Traunsee, ležícím na kraji rakouských Alp, mezi městy Gmunden a Ebensee, nebo někam jinam. Po sedmi letech, jsme se nakonec rozhodli pokračovat v objevování jezerní nádhery v Alpách. Pro nás "rybníkáře" se jedná o neskutečnou nádheru. Jezero Traunsee je poměrně dobře dostupné. My jsme pro tento výjezd zvolili variantu "bez rakouské dálnice". Výjezd jsme začali v Hluboké Nad Vltavou, na parkovišti u zoo (GPS: N49°2'27,3 - E14°25'22,4) za 50,0 Kč/den, který jsme zároveň zvolili jako výchozí bod pro cyklovýlet na Hlubokou. Po návštěvě krásně zrekonstruovaného Dvora Vondrov (2km) přes opravené domy statkářů v Municích (6km) až do města bez cukrárny, Hluboké Nad Vltavou. Zde jdeme samozřejmě do zámeckého parku a obdivovat napodobeninu Winsdoru. V Linci je velké parkoviště, se kterým jsme počítali pro návštěvu města, obsazeno "kolotočářema", připravující se na oslavy příchodu května. Parkujeme tedy zde GPS: N48°19'5,2 - E14°17'33,9. Na noc se přesouváme do nádherného areálu Peschingerského jezera. V létě je prý nutno dorazit až tak okolo 21. hodiny, jinak zde není k hnutí. Pozice GPS: N48°19'6,2 - E14°19'48,4. Perfektní místo na kola, brusle, ... Gmunden je hezké městečko u krásného jezera. Stejně tak Ebensee. Zde jsou oficální SP. V Ebensee je parkoviště vhodné i pro karavany. Odpad a WC výlevka je zdarma, 1 hod elektřiny a 25l vody je za 0,50 €, celkem 16 přípojek.

Fotografie

Park u zámku Hluboká

Zámecký park

Hezké městečko, jehož nej část je na nedalekém zámku. Vstup do hezkého parku je zdarma. Pozor: Hluboká nemá svou pravou cukrárnu!

Zámek Hluboká

Pohled zámek Hluboká

Nebyli jsme uvnitř zámku, jen probíhala "rekognoskace" terénu. V okolí hezké stezky a zajímavé "cache". Cyklisté, bacha na kryty kanálů. Jsou naopak!

Pohled na Linz

Pohled na město Linec

Linec jako město žádný zázrak. Staré město ještě docela ujde. Ale u Dunaje v okolí je to o to hezčí. Kolařům město zaslíbené, je stále co rakušákům závidět.

Pleschinger See

Jezero Pleschinger u Lince

Park klidu nedaleko Lince (5km). Nádherný klid, super stezky. V létě je zde určitě přes den hodně těsno. In-line brusle s sebou. Občerstvení v místě.

Dunaj

Dunaj u Lince

Mezi jezerem a Lincem teče Dunaj a vede cyklostezka podél této řeky. I v této době byla hojně využita. A ten nespočet turistických tras.

P-Pleschinger See

Nocování u jezera Pleschinger

Noc v maximálním klidu, policie přítomna večer a ráno. S námi bylo ještě jedno auto. V okolí dost zajímavých "cache" (12). Půl jsme jich ale vůbec neodlovili.

SP-Gmunden

SP Gmunden, u infocentra

SP na velkém parkovišti, nedaleko jezerního hotelu Orth. Nedaleko info centra a grátis. Do centra Gmundenu to trvá do 20 minut. Jezdí i vláček. (3€ za jízdu).

Perla jezera - zámecký hotel Orth

Dominanta města Gmunden

Perlu proslavil (v A,D) velice známý seriál Zámecký hotel Orth. Ta scenárie se skálou je ale opravdu nádherná. Promenáda je až do centra města.

Gmunden

Pohled na Gmunden

Město keramiky Gmunden je staré rakouské město v Salzkammergutu. Tramvají (jedinou ve městě) lze vyjet nad město na vyhlídku.

Traunsee

Pohled na jezero Traunsee

Je krásné alpské jezero, dlouhé 15km. Nenechá se objet na kole! Je také hezká projížďka lodí po jezeře. Gnundenn Ebensee, 10€/dospěláka. (1h).

SP-Ebensee

Pohled na SP v Ebensee

SP vybaven stojanem S-Quatro. SP vhodný i pro karavany. 16 el. přípojek. WC a odpad zdarma, bez poplatku za použití SP. Platí se jen el. a voda.

Traunkirchen

Pohled na Traunkirchen

Toto místo musíte navštívit! A vyšplhat ke kapli Johannes nad vesnicí. Zde se na lavičce můžete kochat pohledem na masiv a fantastické jezero.

Cyklo okolo jezera

Pohled na masiv u jezera Traunsee

Cyklostezky okolo jezera jak je zde zvykem, tedy bezvadné. Kvalitní, dobře značené, v sezoně plnější. Vhodné pro rodinky s děckama.

St. Gilgen

Pohled na lanovku v St. Gilgenu

Zastávce v St. Gilgen na břehu jezera Wolfgangsee jsme neodolali. Velké parkoviště je hned u lanovky. Na kopci ještě dost sněhu.

Copyright © 2007 Benešovi