přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Rakousko-Gmünd a okolí (25.5.-27.5.2012)

Základní informace

  • Ujeto celkem z Prahy: 365 km
  • Doba jízdy z Prahy: 2,5 hodiny
  • Cena kempu/SP (2+1 noc): 0,00 Kč
  • Odkaz na kemp/SP: SP, resp. parkoviště v ulici Mühlgasse, k dispozici WC a voda, vše gratis!
  • Kvalita/vybavení kempu/STP (max. 10 bodů): 5,0
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 7,0
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 7,5
  • Najeto/Nachozeno v regionu (km): 80/5,0
  • Nalezeno cache: 25
  • Seznam SP na naší trase: --

Úvodník

Víte že: Švejk jel na frontu přes Gmünd a že jsme zaplatili Rakousku odklon železnice dále od hranic aby nemohli naskakovat emigranti na vlak?. Nejen proto jsme se rozhodli vyrazit na kola do rakouského příhraničí. Zajímavá společná historie Českých Velenic a Gmündu jistě stojí alespoň za přečtení. Původně jsme chtěli zůstat v Čechách a vyrazit na celodenní výlet za "čáru". Ale bohužel nebylo kde bezpečně zaparkovat, na rozdíl od Gmündu, kde je nádherné parkoviště v ulici Mühlgasse. Včetně WC a vody!

Fotografie

Palmenhaus

Palmenhaus v Gmündu

Dům patřící k zámku je krásně opraven a nachystán přijmout hosty pro mimořádné příležitosti. Nejčastěji se zde konají svatby a setkání honorace.

Hranice Velenice-Gmünd

Přechod mezi Velenicemi a Gmündem

Jeden ze dvou přechodů. Tento je pouze pro pěší a cyklisty. Ve Velenicích snad jediná nevietnamská hospoda a tou je pizzerie.

Bývalá strážnice

Strážnice na přechodu

Památka na starší časy. Můj děda pamatoval za 1 Kč byly 3 šilinky. Za mne 1 šilink stál asi 3,40 Kčs. To mu hlava nikdy nebrala jak se to otočilo. A dneska ?

Brána do lágru (1914-1918)

Pozůstatek brány lágru z roku 1914-1918

Pozůstatek utečeneckého tábora z let I. světové války. Moc informací o něm k nalezení není. Pojmul prý 200.000 až lidí. Kam se všichni mohli vejít.

Herz Jesu Kirche

kostel Herz Jesu Kirche

Poslední postavený kostel z roku 1953 se mně moc líbí. Také je často nazýván Dómem Waldviertelu. Z boku je dokonce WC a pitná voda.

Náměstí v Gmündu

Pohled na n8m2st9 v Gmündu

Velice útulné náměstí s kostelíkem, kašnou a posezením na zahrádce. Je zde také Info centrum, event. brožury na chodbě, když je zavřeno.

Park Blockheide

Blockheide, přírodní park

Báječné obrovské kameny a viklany, přírodou stvořené přírodní památky Vás očekávají při návštěvě přírodního parku Blockheide.

Pfilz Stein ...

Jeden z nejkr8sn2j39ch balvanö Pfilz Stein

Nejzajímavější jsou známé viklany jako Pfilzstein. Prohlídky jsou možné od května do října a trvají 3 hodiny. Vstupné je volné, jen rozhledna je za 3 €.

Copyright © 2007 Benešovi