přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Čechy-Jinolice, Jičín, víkend v Prachovských skalách
(20.-22.5.2011)

Základní informace

  • Vzdálenost z Prahy: 100 km
  • Doba jízdy: necelé 1,5 hodiny
  • Kemp: 50°28'17,064N - 15°18'31,065E
  • Odkaz na kemp: http://www.jinolice.cz/
  • Kvalita/vybavení kempu (max. 10 bodů): 4,5
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 7,0
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 5,0
  • Najeto v regionu na kole (km): 10,0

Úvodník

Dlouho plánovaný výlet se díky dobré předpovědi počasí stal skutečností. Cílem se stalo rozsáhlé skalní město na okraji Jičínské kotliny, které vzniklo usazením pískovců na dně druhohorního moře a je součástí českého křídového masivu. Křídovými usazeninami pronikají drobná vulkanická tělesa (vrchy Svinčice 451 m a Malá Svinčice 446 m). Prachovské skály poskytovaly přirozené útočiště lidem už v mladší době kamenné. V 7.-11. stol. bylo na místě Starého hrádku slovanské sídliště. Na jihozápadním konci skal se nacházejí zbytky sředověkého hrádku Pařez, který byl vytesán do izolovaného skalního bloku připomínající pařez. V centru skal nechal r. 1886 majitel místního panství Ervín Šlik postavit lesní restauraci, která byla r. 1924 nahrazena chatou Klubu českých turistů (dnes parkoviště se samoobbslužnou restaurací. Vedle chaty je dnes informační středisko se stálou expozicí Příroda a historie Prachovských skal. Dne 31. 12. 1933 byly Prachovské skály prohlášeny státní přírodní rezervací. Skály kromě unikátních horolezeckých možností nabízejí hustou síť značených turistických tras s množstvím vyhlídek na vnitřní části skalního města. Mezi nejnavštěvovanější patří Vyhlídka Českého ráje s výhledem na dvě skalní dominanty Prachovskou jehlu a Prachovskou čapku. Dalšími pozoruhodnými místy jsou jeskyně Americká sluj, hluboká skalní rokle Císařská chodba a úzká chodba zvaná Fortna. Vše naleznete v mapě, kterou si lze zakoupit za 15,-Kč u vstupu do této zóny. Nedaleko Turistické chaty se také nachází půvabné lesní koupaliště U Pelíška, připomínající svým názvem dobrého ducha skal. Kemp jako takový nic moc. Za 270,-Kč/den (sprcha na žetony) ubohost. Nemohli jsme stát na velkém placeném parkovišti, nesmí se zde kempovat. Poslal nás tedy k bráchovi do kempu. V chráněných oblastech raději nocujeme v kempech. Jičín v neděli pohoda, v tomto počasí liduprázdné město, parkování od soboty odpoledne do pondělí ráno je grátis.

Fotografie

Autokemp Jinolice

Autokemp Jinolice...

Tento dost hlučný kemp (hluk nemusí nutně pocházet od hostů z kempu) si lze zvolit jako výchozí bod pro vstup do Prachovských skal. Z kempu po modré ...

Vstup do Prachovských skal

Vstup do Prachovských skal

Jsou dva vstupy do skal, (bacha na to, tento je od Prachova). Velké parkoviště s restaurací a stánky se vším možným i nemožným, půjdete kolem.

Pohled ze skal na kemp

Z vyhlídky pohled na kemp s naším autem...

Jedna z mnoha vyhlídek... Z této bylo zrovna vidět na kemp. (Vyhlídka pražského pěveckého sboru "Křížkovský" na paměť jeho návštěvy).

Císařská cesta

Pohled na skály z Císařské cesty...

Dominanta skal při pohledu z "Císařské cesty", která prochází středem Prachovských skal. S sebou dobrou obuv a pití. Bude se hodit. (Obojí).

Jičín, parkoviště

Auto na parkovišti v Jičíně

V Jičíně za Rumcajsem se nejde nezastavit. Vynikající (a prý nejlepší) restaurace je nedaleko náměstí v hotelu pojmenované "U dělové koule"

Muzeum v Jičíně

Ochoz v muzeu v Jičíně...

V Jičíně je vůbec nač koukat a o lecos se zajímat. Převažuje samozřejmě bitva z roku 1866...

Copyright © 2007 Benešovi