přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Čechy-Č.Krumlov, Rožmberk a Zlatá Koruna (3.-5.6.2011)

Základní informace

  • Vzdálenost z Prahy: 180 km
  • Doba jízdy: 2,5 hodiny
  • GPS STP: 48°48'42,633N - 14°18'28,449E
  • GPS STP Asi lepší: 48°48'37,477N - 14°18'35,483E
  • Odkaz na STP: není oficální STP, parkoviště P4 u zámecké zahrady
  • Kvalita/vybavení STP (max. 10 bodů): není oficiální STP
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 8,0
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 6,0
  • Najeto v regionu na kole (km): 0,0

Úvodník

Český Krumlov je renesanční perlou Jihočekého kraje. Název města byl údajně odvozen z přírodních podmínek, konkrétně z tvaru území, na němž se město rozkládá - to leží v esovitě zakřivených meandrech řeky Vltavy. Na latinských listinách je nazýváno Crumlovia či Crumlovium. První zmínka je zachována v písemnosti z roku 1253, kde je Krumlov označován coby Chrumbenowe. První část města vznikala spontánně pod krumlovským hradem. Nazývala se Latrán a osídlili ji především lidé, jejichž existence byla spjata se zajišťováním hospodářského chodu hradu. Druhá část města byla typickým příkladem osídlení založeného na "zelené louce", tzn. v místech, kde dosud žádné sídliště nestálo. První písemné zmínky o skutečném městě pocházejí již z roku 1309 z listiny Jindřicha I. z Rožmberka. Člen vlivné větve rodu Vítkovců, Jindřich z Rožmberka, si na králi Václavu II. vymohl převedení krumlovských panství do svého držení. Ti také posléze učinili Krumlov hlavním sídlem svého rodu. Město i hrad za vlády rodu Rožmberků zaznamenaly největší rozkvět. Rozvíjela se řemesla a obchod, stavěly se honosné měšťanské domy, město bylo nadáno nejrůznějšími právy, jako právem mílovým, várečným, trhovým. Byly vystavěny masné krámy, pivovary, dvakrát ročně se konal jarmark. Tak do tohoto města jsme se po dlouhé době vydali. Záměrně jsme vybrali parkoviště P4, které je hůře dostupné, zato však nejblíže centru, což je Krumlovský zámek. (Poté při procházkách jsme objevili lepší místo, je na rovině. Souřadnice jsou uvedeny v základních informacích). Na parkovišti klid, i po celý den. Nutno ještě podotknout, že nezačala divadelní sezona, pro kterou je toto parkoviště primárně určeno. (Ta začíná oficiálně až 10.6.2011). Město krásné, ceny v restauracích odpovídají významu města. Prohlídku města doporučujeme po dlouhém okruhu (viz Infocentrum, internet...), na kterém Vám "nic neuteče". Vyhradili jsme si v neděli čas na výlet do Rožmberku nad Vltavou. Krásná cesta podél Vltavy už stojí za to. Městečko Rožmberk je také moc hezké, i přes trochu pohnutou historii.

Fotografie

STP parkoviště P4 u zámecké zahrady

Parkoviště u zámecké zahrady

Klidné místo na parkingu P4 u zahrady, nedaleko rytířská restaurace Markéta. Tento víkend nikdo poplatek nechtěl. Jinak klid a centrum do 5 minut pěšky.

Fontána v zámecké zahradě

Fontána v zámecké zahradě

Zahrada je u zámku opravdu exklusivní. V perfektním stavu, je opravdu co obdivovat. Za hodinu se prohlídka nechá stihnout.

Státní zámek

Státní zámek

Doporučujeme zámek také navštívit a projít alespoň okruh č.1. Minimálně zlatý kočár Vás nebo Vaše děcka zaujme...

Medvědí příkop

Medvědí příkop

Na Kateřinu s Vokem se chodí denně dívat snad všichni návštěvníci Krumlova, Japonce nevyjímaje. A těch tu potkáte stovky.

Dominanta Českého Krumlova

Dominanta Českého Krumlova

Procházky městem jsme si opravdu užívali, včetně té večerní. Obědvali jsme v pizzerii Mořská panna, kterou doporučujeme. Ceny solidní, jídlo vynikající.

Stezky Krumlova

Stezky v Krumlově

Myslíme si, že na Krumlov je jeden den málo a to nejsme nijak historicky založení. Ale je to přece jenom město č.2 v Čechách. Nebo 3?

Hrad Rožmberk (nad Vltavou)

Hrad Rožmberk

Už jen cesta podél meandrů Vltavy z Krumlova (cca 25km) je hádherný zážitek. Samotný Rožmberk Nad Vltavou s krásným hradem také...

Zlatá koruna

Zlatá koruna

Známý cisterciácký klášter Zlatá koruna se nachází při cestě z Krumlova na Prahu. Parkování skoro u kláštera. (Před Domem kultury a sportu).

Copyright © 2007 Benešovi