přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Čechy-Kersko, velikonoce na kole (22.-25.4.2011)

Základní informace

  • Vzdálenost z Prahy: 50 km
  • Doba jízdy: 1 hodina
  • GPS STP: 50°9'14,804N - 14°58'50,759E
  • Odkaz na STP: není oficální STP, klidné parkoviště u jezera Sadská
  • Kvalita/vybavení STP (max. 10 bodů): není oficiální STP
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 8,0
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 8,0
  • Najeto v regionu na kole (km): 80,0

Úvodník

Tři volné dny a předpověď počasí nás vytáhla na již třetí letošní výjezd. Za "Hrabalem" do Kerska jsme se chystali několik roků. Ale až letos padlo rozhodnutí. Výběr STP netrval dlouho, na cyklomapě (Shocart č.111) jsem objevil sice velké ale klidné parkoviště u jezera Sadská (v létě prý placené, cenu jsem nezjišťoval). Cyklostezka vede přes parkaviště! Zde je jedno doporučení na cyklovýlet (Tzv. Hrabalův okruh, cca 9km). Začneme a skončíme v místě, kde nás vlídně přijme restaurace Hájenka. Její interiér zůstává zachován přesně tak, jako když sem chodíval Bohumil Hrabal na pivo. Pokračování je po tzv. Betonce, páteři Kerska. Všechny aleje jsou totiž v lesním městě značeny čísly. Jde se po speciálních žlutozelených značkách okolo lesního ateliéru Kuba, v jehož výstavní síni se pravidelně střídají výstavy předních českých výtvarníků, fotografů a lidových umělců. V květnu se na zahrádce Lesního ateliéru koná slavnost Hrabalovo Kersko. K další zastávce urcitě pobídne Josefský pramen se svou chladnou minerální vodou a přilehlá hospůdka U Pramene. Pokračujeme k místu, kde stojí nenápadná chata, v níž vznikla vetšina Hrabalových knížek. Po chvíli nás kroky dovedou k zátočině mohutného toku Labe. Doprava vede cesta do kopečka a tady najdeme mezi ostružinami dvacátý první z jednadvaceti českých menhirů, vztyčený už dávno před Kelty. Dále po stezce dojdeme (nebo dojedeme) na rozcestí turistických cest Pastviště a dáme se po červené a u dalšího rozcestníku pokračujeme na odbočku k památným borovicím. První z nich - Švarná Tonka, už bohužel nevydržela bičování blesků a uschla, druhá - Krásná Pepina, každého svým monumentálním vzhledem uchvátí. Dále mineme hájovnu V Chobotu, dojdeme na cestu zvanou Nymburačka, jedinou šikmou alej v pravoúhlém dělení Kerska. Pokračujeme nalevo od aleje, kde je lokalita zvaná Tvrzište, tady stávala ve 14. století tvrz a ves Krí, lidově zvaná Kersko, jež zanikla za husitských válek. A jsme zase v Hájence. Dáte si kančí se zelím nebo šípkovou?

Fotografie

STP na parkovišti u jezera

Parkoviště u jezera

Klidné místo, v horní části je dokonce pouliční osvětlení a sezení s informační cedulí, resp. mapou okolí. Na proti přes jezero dobrá hospa.

Jezero sadská

Jezero sadská

Doslova kousek idylické přírody nedaleko civilizace se tady pěkně shované nabízí k přemýšlení. Tiše posedět a poslouchat ...

Kersko

Kersko

Osada Kesko byla rozdělena a očíslována podle orientačního plánu Nového Jorku, 5. Avenue je Betonka a pobočné aleje jsou nujorské Street.

Josefův pramen

Josefův pramen

Pramen Sv. Josefa je v hloubi 89 metrů, jeho voda sem stéká po zlomech v zemi až z Jizerských hor. Cesta této horské vodě trvá do Kerska skoro sedmdesát let! V přilehlé hospůdce U Pramene se čepuje nymburské Postřižinské pivo.

Písečná duna u Píst

Písečná duna u Píst

Krásny pozůstatek polabské duny se nachází na rozloze cca 3.7 ha a byla jako Písečný přesyp u Píst vyhlášena v roce 1951 národní pamaákou.

Bohumilovo posezení u Labe

Bohumila Hrabala posezení u řeky Labe v Nymburku před vlastní vilou

Spolu s dřeveným stolem a čtyřmi lavicemi Vás uvítají ze dřeva vyřezané, Hrabalovi oblíbené „kočenky“, jak je spisovatel nazýval. V lavici zahlédnete i myš.

Nymburské hradby

Nymburské hradby

Jedno, pro nás, z nejkrásnějších míst v Nymburku...a také ještě na náměstí výborná pizzerie ;-)

První zřídlo v Poděbradech

První zřídlo v Poděbradech

Známé první poděbradské zřídlo jsme nečekaně dlouho hledali ale nakonec, jak je vidět z fotografie, se povedlo. Velice zajímavá historie...

Copyright © 2007 Benešovi