přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Čechy-Stará Boleslav, víkend na kole (6.-8.5.2011)

Základní informace

  • Vzdálenost z Prahy: 35 km
  • Doba jízdy: necelá 1 hodina
  • GPS STP: 50°11'42,088N - 14°40'22,304E
  • Odkaz na STP: není oficální STP, klidné parkoviště mezi bazilikou a restaurací V pivovaře
  • Kvalita/vybavení STP (max. 10 bodů): není oficiální STP
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 8,0
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 8,0
  • Najeto v regionu na kole (km): 90,0

Úvodník

Počasí nás opět vytáhlo na kola a lov "kešek". Cílem se stalo město s nejdelším názvem v ČR a to Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Město leží na obou stranách řeky Labe ale most, který má tyto části měst spojovat je už hodně dlouho zbouraný, v rekonstrukci. A jak to tak vypadá ještě dlouho bude. Pěšky nebo na kole je Vám to sice jedno ale při výběru místa autem musíte zvažovat, jakým exitem z dálnice (R10) do města pak vjedete. Více na internetových stránkách s dopravní mi informacemi. Pro karavanisty je nedaleko "kemp" u Proboštského jezera (cca 1,5 km na kole do Boleslavy). Žádný komfort ale neočekávejte. Ani nevím, jestli je k dispozici elektřina. Samotné město a okolí je přitažlivé nejen přírodními krásami ale hlavně svojí historií. Místo je spjaté s počátky českého státu a s tradicí křesťanské víry a kultury v srdci samotných Čech. Chceme navštívit kdysi rozhlehlé slovanské hradiště z 9. století, později hrad knížete Boleslava I., které bylo v roce 935 (929) dějištěm vraždy knížete Václava. Navštivte také jako my zámek, původně gotickou tvrz Brandýs nad Labem, ppté sídlo císařů a králů. Přední renesanční památka Čech se skvostnou výzdobou. Císař Rudolf II. si zámek vybavil jako své hlavní mimopražské sídlo a často tu pobýval až polovinu svého vladařského období. Císař sem často zajížděl i lovit, mimo jiné byl znám jako milovník a obdivovatel zahrad. Z tohoto titulu je zde naučná stezka Krajinou Rudolfa II. navíc se Marie Terezie i Ferdinand V. z Brandýského zámku vypravovali k pražské korunovaci. Karel I. Rakouský zde zase sloužil u 7. pluku dragounů a byl posledním císařem na Brandýském zámku. Románský kostel Sv. Václava z 12 stol. s titulem římské basiliky, postavený nad původním kostelíkem Sv.Kosmy a Damiána, místem umučení a prvního hrobu knížete Václava, je národní kulturní památkou a centrem úcty k hlavnímu českému světci. V těsném sousedství Svatováclavské basiliky stojí románský kostel Sv. Klimenta, národní kulturní památka z 12. stol.,které patří k nejstarším v Čechách. Poutní chrám Nanebevzetí Panny Marie je národní kulturní památkou, vznosnou barokní stavbou, místo proslavených poutí ke starobylé ikoně Panny Marie, známé jako Palladium-ochranný obraz země České. Nenechte si ujít městskou bránu. K arel IV. král český a císař římský, velký ctitel svatého Václava, dal Starou Boleslav zabezpečit hradbami, kde se dodnes zachovala městská brána.

Fotografie

STP na parkovišti u baziliky Sv.Václava

STP na parkovišti u baziliky Sv.Václava

Na toto potencionální místo nás upozornila dopravní značka zákaz vjezdu autobusů. Věřím, že Vám tato nápověda stačí. Vynikající restaurace je vedle nedaleko, cca 50 metrů. Kontrolním dotazem v hospodě nic určitě nepokazíte.

Hezká budova Českých drah

Hezká budova Českých drah

Přes zahrádkářskou kolonii se po nádherné idylické stezce nedaleko civilizace dostanete až na toto krásné místo klidu. Můžete tiše posedět a poslouchat ...

8-korcové dubové lesy

8 korcové dubové lesy

Někomu to nedá a podívá se, kolik to ten "korec" vlastně je? Zde v okolí trénoval na těchto stezkách pan Zátopek, vícenásobný olympijský vítěz.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Dominanta Starém Boleslavy je národní kulturní památkou. Sochy znázorňující drama Nanebevzetí Panny Marie pochází z dílny Matyáše Brauna.

Byšičky náves

Byšičky náves

Na krásné návsi, pěkně do kruhu, jsme objevili veliké, netradiční pozůstatky veikonočních svátků. Okolí je nádherné...

Labe u Čelákovic

Labe u Čelákovic, slepé rameno Labe

Slepé rameno Labe u Čelákovic nám vždy udělá velikou radost... Vždy je zde něco nového a krásného, ať už na hladině nebo v okolí na břehu.

Copyright © 2007 Benešovi