přidat přidat k oblíbeným
Benešovi na cestách - cestování karavanem, popisy kempů, zážitky

Německo, Spreewald Lüben,
Spreewald Camping **** (17.7.-23.7.2009)

Základní informace

  • Vzdálenost z Prahy: 300 km
  • Doba jízdy: 3,5-4 hodiny
  • Cena kempu (2+1 noc): 580,- Kč (elektro 0,5€/kWh, sprcha na žetony)
  • Odkaz na kemp: http://www.spreewald-camping-luebben.de/
  • Kvalita kempu (max. 10 bodů): 7,5
  • Sleva pro majitele CCI karty: Ne
  • Zajímavosti v okolí (max. 10 bodů): 7,5
  • Cyklostezky (max. 10 bodů): 8,5
  • Najeto v regionu na kole (km): 210,0
  • GPS: 51°56'11,02"N - 13°53'44,01"E

Úvodník

Jako v Benátkách si budete připadat v této oblasti 100km od Drážďan směrem na Berlín. Cesta z Prahy je až na posledních 15 km po dálnici. V tomto ráji cyklistů je nespočetné množství skvěle značených cykloturistických tras. Doporučuji mapu od Kompass (č.176) Spreewald a jako doplněk zakoupit na místě za 4,5€ cykloprůvodce. (Mají jej skoro všude). Kdo má navíc ještě rád okurky "na tisíc zbůsobů a vždy jinak" tak bude naprosto spokojen. Cyklotrasy jsou více než lehké, převýšení počítejte v "půlmetrech" !

Fotografie

Spreewaldcamping Lüben

Pohled na recepci

Kemp je na slušné až vyšší úrovni, rozdělený do části, má 140 míst, povrch travnatý, nerozparcelovaný. Dost stromů, takže o stín není nouze.

Kemp

Pohled na kemp

V kempu také parcely jako Stellplatz. Před kempem dost rozlehlé parkoviště, označené také jako SP. Kemp je dobře označen, dobře jej naleznete i bez GPS.

Elektrorozvodna

Pohled na elektrorozvodnu

Malý unikát na připojení elektro. Naházíte 50 eurocenty a příkon (max 16A) je Váš. Signalizace předplatného, vrací peníze.

Trocha historie

Pohled na požárnici

Něco pro pamětníky. V případě požáru k dispozici prostředky na uhašení živlu. Oblíbené místo všech dětí.

Za kempem

Kanály přímo za kampem

Zadním vchodem se dostanete hned do parku, kde začínají cyklostezky, lze si půjčit loď nebo nasednout a nechat se provézt např. po městě.

Architektura v Lüben

Pohled dům v Lüben

Město Lüben má cca 17.000 obyvatel a má velice příjemnou atmosféru. Je zde Penny, OBI, KiK a další pro nákupy. Všude cyklostezky, kanály.

Mosty, můstky, mostíky,...

Mosty přes kanály

Stezky jsou většinou široké, písčité, tvrdé. Značení na velmi vysoké úrovni. Na mostech vodicí lišty pro přechod s bicyklem.

Stezka do Schlepzig

Jezero u stezky

U tohoto jezera jsme viděli kromě labutí a jiných ptáků i orlovce říčního. Podél stezky jsou i lavice pro sváču nebo jen odpočinek. Nádherné info tabule.

Odpočívadlo (Radlerpause) PIT Stop

Odpočívadlo s občerstvením

Krásná restaurace těsně před Schlepzigem, kterou doporučujeme určitě navštívit. Výborná kuchyně, kafčo i Radler. Lze i pokračovat lodním taxíkem po kanále.

Zámecký park u kempu

Park u kempu

Zámecký park jde "na ruku" hlavně dětem. Různé zábavné koutky jim udělají radost. Zejména bitva na vorech je velice zajímavá, hry s vodou i poučné.

Půjčovna lodí v Lüben

Půjčovna loděk

Půjčit si loďku a vyzkoušet si svou zručnost na vodním kanále je skoro povinnost. Není to vůbec složité. Pohodu a srandu Vám garantujeme.

Projížďka městem lodí

Projížďka po Lüben

Chce to jen trochu "prosvištět" lodní značky a máte vyhráno. Jinak to není vůbec nutné, ostatní Vás pobaví daleko více! Cena 8€ za hodinku.

Chatová oblast u řeky Spree

Řeka Spree

Takovéto scenérie pak uvidíte kromě jiných při plavbě loďkou po vodních kanálech v okolí města Lüben i v centru.

McDrive-vodní varianta

Mcdrive

Hostitelé neopomněli ani na občerstvení pro výletníky na lodích. Kdo jezdí k McDrive bude zde jako doma! Ceny stejné jako všude jinde.

Posezení na "zahradě"

Pohled na posezení

Zajímavostí je v této oblasti spousta. Místo posezení v altánu na zahradě si můžete posodět u vínka v "luxusní" pramici.

Stezka do Leipe (směr Burg)

Stezka do Leipe

Asi nejkrásnější cyklostezka kterou jsme jeli. Začíná v Lübennau a vede do Burgu přes vesničku Leipe. Zde je také dobrý PIT Stop! I pro lodě.

PIT Stop (Radlerpause) v Burgu

Burg

Vůbec nejkrásnější zastávka na našich cyklostezkách je u Burgu. Hned vedle Bismarckturmu. Pestrý jídelníček, dobré ceny. Naše doporučení!

Bismarckturm

Vyhlídková věž v Burgu

Vyhlídková věž je už nižší než by asi měla být. Vstup na věž 2,5€ (Camp card-sleva 0,5€). V kneipě padlo řešení ořezat stromy kolem! Asi tak cca 1.000 Ha.

Řeka Spree

Spree

Hlavní "tahoun" celého vodního království v oblasti Spreewald. Několik stezek vede i okolo tohoto toku. Stoletá voda zvedla hladinu v roce 1981 o celý 1m!!

Zajímavá kavárna

Zookavárna

PIT Stop na odpočinek ve vsi Straupitz nás překvapil přítomností domácí zoo. Okolo lítají papoušci, běhají pávové, králíci, ... Děti jsou úplně nadšené.

Větrné elektrárny

Větrné elektrárny

Všude přítomné větrné elektrárny se přímo v oblasti Spreewald nenacházejí. Ale v okolí jsou vidět poměrně často. Pro nás zajímavý kolorit.

Idylka ...

Pohled na gondolu

Do tohoto regionu určitě ještě vyrazíme. Zvolíme kemp v Lübennau nebo Stellplatz u Burgu ...

Copyright © 2007 Benešovi